Ylläksen Yöpuu

Ylläksen Yöpuu

lue taustatietoa

Meistä

UNIIKKEJA LAHJOJA

UniKelo

UniKelo on tuotemerkki Suomen Lapista, Äkäslompolosta. Materiaalit ovat Lapin keloa ja poronsarvea. Tekijä on Vesa Kaulanen Äkäslompolosta.

Jokainen tuote on uniikki, kahta samanlaista sarvea tai puuta ei luonto luo.

Maahan pudotessaan sarvet ja kelot maatuvat ja katoavat nopeasti, mutta kuivassa ja lämpimässä molemmat säilyvät satoja vuosia.

UniKelo-tuotteissa voit kuitenkin antaa niille uuden ”elon” kodissasi.

Myyntinäyttely on Äkäslompolossa Wellsissä (Tunturintie 22) ja Ylläsjärvessä Ylläspuodissa (Tirroniementie 2) 

Voit kysyä suoraan Vesalta tuotteista tai tilata mittojesi mukaisen tuotteen. Toimitus myös postilla.

YLLÄKSEN YÖPUUN

Historia

Ylläksen Yöpuun tarina alkaa vuodelta 1954, jolloin vanhempani Markku ja Senni Kaulanen rakensivat Purola – nimisen talon Äkäslompolon silloin hieman harvemmin asuttuun keskustaan. Heistä tuli maaseutumatkailuyrittäjiä.

Paikkakunnalla asia ilmaistiin toisin: ”Meilä piethään lehmiä ja turistia”. Tuohon aikaan vaatimustaso ei asiakkaillakaan ollut päätä huimaava, talonväki nukkui yhdessä nurkassa ja turistit toisessa, aamulla herätessä kannettiin patjat vinttiin ja ulkoa iso parakkipöytä sisään.

Aamupalan jälkeen turistit lähtivät hiihtämään ja emäntä jäi laittamaan päivällistä. Silloin myös ladut tehtiin pelkästään hiihtämällä, koneita siihen ei ollut. Eipä ihme ettei luistelutyyli ollut muotia.

Iltapäivällä turistit tulivat syömään ja saunomaan, sitten pöytä kannettiin taas ulos ja petivehkeet tilalle.

Mitään erikseen varattuja illanviettotiloja ei ollut, iltamat olivat vieraiden omatoimisuudesta kiinni.

Pikku hiljaa myös Purolassa rakennettiin lisätiloja ja 70–luvun alussa luovuttiin maataloudesta kokonaan. Lehmät ”panthiin korkelaitasseen ja alethiin lypsämhään turistia”.

Tuohon aikaan myös minä olin tehnyt ensimmäiset liiketoimeni, asiakkaiden kertoman mukaan olin ottanut heiltä rahaa sitä vastaan että EN heittele heitä lumipalloilla…

Meistä
Yöpuun historiaa
meistä
Yöpuun historiaa
Meistä
Yöpuun historiaa - Senni

Isäni Markku Kaulasen kuoltua 1981 äitini Senni Kaulanen jatkoi yksin talon pyörittämistä, vielä osa meistä ”läpistä” jaloissaan. Touhua riittikin, aamupala turisteille, sen jälkeen tiskit ja päivällisen tekoon. Ja tietysti tiskit sen jälkeen, tähän kun lisää mökkien siivouksen, niin onneksi oli lyhyt sesonki silloin.

Purolassa turistinpito jatkui Sennillä niin kuin siihenkin asti, ilman sen kummempia hullutteluja. Senni Kaulanen piti taloa vuoden 1992 loppuvuoteen ja kuolemaansa asti. Keväällä 1993 tulin sitten minä, Vesa Kaulanen, isännäksi. Silloin myös muutettiin nimi Ylläksen Yöpuuksi.

 

Sen jälkeen on tullut tehtyä monenlaista. Mökkejä on remontoitu yksi kerrallaan ja kun kaikki on käyty läpi, alkaa kierros taas alusta. Tämä jatkuu edelleen.

Petipaikkoja on nyt, 2020, oikeastaan saman verran kuin aloittaessani -93. Varustelutaso ja asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset ovat ”hieman” muuttuneet. Matkailu on muuttunut lähes ympärivuotiseksi ja asiakaskunta hyvin kansainväliseksi. Internet on tehnyt pallostamme pienemmän ja helpomman matkustaa. Uskollisimmat asiakkaamme ovat käyneet jo yli 40 vuoden ajan.

Minunkin aikaani ( nyt jo 30 v?! ) on jo mahtunut pankkikriisejä ja ilmastonmuutosta , koronakin vyöryi maailman yli, sitten on Euroopassa sota. Mutta uskomme silti että tästäkin selvitään vähän vahvempina ja parempina. Niin Ylläksen Yöpuu, Äkäslompolo ja Ylläskin. 

Tervetuloa edelleen kaikki niin vanhat kuin uudetkin vieraamme!

Terveisin Vesa ja Marja Kaulanen

Ilma | Vesi | Marjat

Luonto ja me

Ilma

Alueellamme on yli 20 vuoden ajan tutkittu ilmanlaatua, ja se on maailman puhtainta.

Vesi

Mökkiemme hanoista tuleva vesi on niin puhdasta että sellaista ei pullosta löydy! Samoin voi juoda vettä vaikka suoraan tunturipuroista! Se on vain todella kylmää, mutta puhdasta. Unohda siis pullovedet meillä asuessasi!

Marjat ja sienet

Myös kaikki alueellamme kasvavat syötävät sienet ja marjat ovat puhtaita ja 100 % ravinnoksi kelpaavia. Voit käyttää poimimiasi marjoja vaikka suoraan aamupuuron päällä!

Kaikkien kaveri

Leia-koira

Olen ”valkokultainennoutaja” Leia, syntynyt 3.4.2020.

Mie olen monesti ihmisiä vastassa ko tet tuletta meän viehraaksi, tassu pystössä sanomassa teile terve! Olen kaikkien kaveri ja varsinki lasten kansa mie tulen hyvin toihmeen.

Jos haluaa niin minut saapi viiä lenkille, isäntäväki antaa minun narun ja valjaat matkaan, mie luppaan että tottelen enkä vejä! Ruokaa mie saan kotona tarpheeksi, joten mulle ei saa antaa mithään ylimääräistä, muuten mie lihon niin etten jaksa edes leikkiä, eikä se ole terveellistäkään. Myöskään mökkiin mie en tule, silloin saattaa isäntä hakea minua ja huolestua enkä mie sisällä kuule kutsuja.

Minua ei tartte pelätä, mie olen asiakaspalvelukoira enkä mikhään vahtihurtta. Narua mie käytän vain lenkillä käyvessä, muuten mie olen vain pihassa, ei kiinnosta karkailla. Ethän huutele tai kutsu minua sieltä pois! Mie tykkään autoilusta ja saunomisesta, mukavempaa on vain jos joku oikein hyvin rapsuttaa.

Näemmä Yöpuussa!
Terhveisin Leia

Meistä